Er zijn verschillende soorten kinesitherapie waarvoor u bij mij terecht kunt. Hieronder vindt u een korte uitleg over algemene kinesitherapie, psychomotoriek bij kinderen, ademhalinsgkinesitherapie, manuele therapie, myofaciale therapie en shockwave therapie.

Algemene kinesitherapie

De pijn of beperking die je voelt, kan een symptoom zijn van een grotere onderliggende stoornis. Een grondig onderzoek bij de eerste behandeling, ook in regio’s waar u initieel geen last heeft, moet daarover uitsluitsel geven.

Daaruit volgt dan een aangepaste behandeling die zowel uit manuele therapie als oefentherapie bestaat.

Voorbeelden van aandoeningen zijn:

  • Schouderoperatie – Frozen shoulder
  • Knieprothese – Heupprothese
  • Meniscus – Kruisbandruptuur – Knieschijfproblematiek
  • Enkelverstuiking
  • Peesontsteking – Spierscheur
  • Breuk
  • Blessure – Overbelastingsletsel
  • Valpreventie bij ouderen
  • Cardiale revalidatie
Psychomotoriek bij kinderen

Elk kind ontwikkelt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Bij de meeste kinderen gaat deze ontwikkeling vanzelf. Bij andere kinderen is er sprake van een vertraagde of abnormale ontwikkeling (motorische stoornis).

Psychomotorische therapie geeft hen dan dat duwtje in de rug om die achterstand te proberen inhalen of verminderen. Het uitgangspunt van de therapie is “bewegen” met als doel de algemene ontwikkeling te bevorderen. En niet enkel de motoriek van het kind verbetert: door het uitvoeren van bewegingsopdrachten worden ook andere leervoorwaarden gestimuleerd en kan de concentratie verbeteren. Het kind beleeft een positieve ervaring, krijgt meer zelfvertrouwen en leert beter omgaan met zijn beperkingen. Zo ondersteunt de therapie ook de verdere ontplooiing van de persoonlijkheid en het zelfbeeld van het kind.

Psychomotoriek is begeleiding van

  • grove motoriek: evenwicht, coördinatie, springkracht, balvaardigheid, fietsen,…
  • fijne motoriek: handvaardigheid, knippen, rijgen, knopen, prikken, scheuren, …
  • grafomotoriek: kleuren, tekenen, handvoorkeur, schrijfhouding, voorbereidend schrijven, schrijven.
  • visuomotoriek, visueel-ruimtelijke problemen: bouwen, oog-handcoördinatie, ruimtelijk inzicht, schematiseren, …
  • ADL: activiteiten dagelijks leven zoals zich aan- en uitkleden, vlees leren snijden, water gieten in een glas, …
  • aandacht- concentratie- en werkhoudingsproblemen

Ademhalingskinesitherapie: autogene drainage

Ademhalingskinesitherapie is zowel voor baby’s als voor kinderen en jongeren met ademhalingsmoeilijkheden door vb.  herhaaldelijke infecties van de luchtwegen, oppervlakkige ademhaling of medische problemen zoals hyperventilatie, mucoviscidose.

Het doel van deze therapie is de longen en hogere luchtwegen zo snel mogelijk vrijkrijgen van slijmpjes.

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op functiebeperkingen van gewrichten, spieren en zenuwen. Zowel perifere klachten (schouder, heup, knie…) als nek- en rugklachten worden behandeld via verschillende manipulatie- en release-technieken.

De therapie wordt toegepast bij:

  • Bewegingbeperkingen van nek, rug en andere gewrichten
  • Zenuwinklemming
  • Stramme spieren
  • Whiplash

Myofaciale therapie / Dryneedling

Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten. Triggerpoints genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone.

Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: Dry Needling, stretching, warmte …

Shockwave therapie

Shockwavetherapie, ook wel extracorporele shockwave therapie (ESWT) genoemd, is een medische behandelmethode waarbij schokgolven (akoestische golven) met hoge energie op het lichaam worden gericht om pijn te verlichten en het genezingsproces van bepaalde blessures te stimuleren.

Deze golven kunnen door weefsel heen dringen en hebben een stimulerend effect op de doorbloeding en de celactiviteit, waardoor het herstel van beschadigd weefsel versneld kan worden.

Perninatale therapie

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Zwangerschapskinesitherapie (prenatale kinesitherapie) helpt u om deze beter op te vangen en u daarna ook optimaal voor te bereiden op de bevalling. Het gaat hier om veranderingen in houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid, bloedcirculatie, ademhaling en ontspanning. Zo kunnen er heel wat klachten ontstaan, een erg bekend voorbeeld hiervan is bekken gerelateerde pijn.

Om u optimaal voor te bereiden op de bevalling, overlopen we samen met uw partner:

  • verschillende arbeids- en bevallingshoudingen die de optimale indaling van uw kindje bevorderen
  • ademhalingstechnieken voor tijdens de arbeid
  • enkele massagetechnieken en tips hoe uw partner u het best kan ondersteunen tijdens de bevalling

Na de bevalling (postnatale kinesitherapie): richten we ons op een optimaal herstel van het lichaam, de nadruk ligt hierbij vooral op de bekkenbodem en het herstel van de core stability. Ook met een keizersnede is dit belangrijk, aangezien uw bekkenbodem de gehele zwangerschap uw kindje mee heeft moeten helpen dragen.

We richten ons op de bekkenbodem om klachten als urineverlies, een zwaartegevoel en pijn te voorkomen en/of behandelen. Anderzijds richten we ons op het terug versterken van de core stability om uw functioneren terug te optimaliseren en om lage rugpijn te voorkomen.

Pelvische reëducatie

Pelvische reëducatie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op problemen in het kleine bekken of ter hoogte van de bekkenbodem. Deze problemen kunnen zowel voorkomen bij vrouwen als bij mannen of bij kinderen. Pelvische reëducatie kan bij tal van problemen een oplossing bieden.

  • Stress- incontinentie (al dan niet na bevalling): het verliezen van urine bij hoesten, niezen, sporten, verhogen van de abdominale druk.
  • Urge-incontinentie: plots hevige aandrang hebben om te gaan plassen.
  • Pelvic organ prolapse: verzakking van bepaalde organen in het kleine bekken die een zwaartegevoel kunnen geven, of leiden tot evacuatieproblemen bij het maken van vb stoelgang
  • Vaginisme/ dyspareunie: pijn bij het vrijen tot de onmogelijkheid tot penetratie
  • Flatus/fecale incontinentie: het niet kunnen ophouden van windjes en/of stoelgang.
  • Enuresis nocturna: bedplassen bij kinderen
  • Moeilijk verlopende zindelijkheidstraining/ incontinentie bij het kind
  • Recidiverende urineweginfecties bij kinderen
  • Chronische obstipatie
  • Dyschezie of evacuatiestoornis, hierbij spant men de bekkenbodem op bij het maken van stoelgang of urineren.
  • Incontinentie na prostatectomie/ andere chirurgie
  • Erectiele disfuncties

Heeft u verder vragen over een van deze klachten, aarzel dan niet om Sofie aan te spreken, ze zal u met plezier meer vertellen over het onderwerp.

EPTE therapie

EPTE-therapie (Percutane Elektrolyse Therapie) is een behandeling die wordt gebruikt voor het behandelen van chronische peesproblemen, zoals tendinitis. Bij deze therapie wordt een dunne naald ingebracht in het aangedane peesweefsel, waarbij een lichte stroom wordt toegediend. Deze elektrische stroom bevordert de genezing door ontstekingsreacties te stimuleren en beschadigd weefsel te herstellen. EPTE is een minimaal invasieve techniek en wordt vaak gecombineerd met andere vormen van fysiotherapie om de pees te versterken en pijn te verminderen. Het is vooral effectief bij hardnekkige peesklachten die niet goed reageren op andere behandelingen.

Respiratoire kinesitherapie

Respiratoire kinesitherapie is een gespecialiseerde vorm van kinesitherapie die gericht is op het verbeteren van de ademhaling en het behandelen van luchtwegproblemen. Het wordt toegepast bij patiënten met ademhalingsaandoeningen zoals astma, COPD, bronchitis of cystische fibrose. Door middel van specifieke technieken, zoals ademhalingsoefeningen, drainage van slijm en het versterken van de ademhalingsspieren, helpt de therapie de longfunctie te verbeteren, kortademigheid te verminderen en slijmophoping te verhelpen. Het doel is om de ademhaling efficiënter te maken en de kwaliteit van leven van patiënten met chronische of acute ademhalingsproblemen te verbeteren.

Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie is een vorm van kinesitherapie die zich richt op het behandelen, voorkomen en revalideren van sportblessures. Deze therapie helpt atleten en sporters om snel en veilig te herstellen van blessures zoals spierverrekkingen, gewrichtsletsels of peesontstekingen. Daarnaast richt sportkinesitherapie zich op het verbeteren van kracht, flexibiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen, om toekomstige blessures te voorkomen. Het is vaak gepersonaliseerd en omvat zowel manuele therapie als oefenprogramma’s die zijn afgestemd op de specifieke sport en de behoeften van de atleet, met als doel een snelle en volledige terugkeer naar het sportniveau.

Massage

Massage is een therapeutische techniek die wordt gebruikt om spieren te ontspannen, pijn te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Het wordt vaak toegepast bij spierpijn, spanning, en stijfheid, maar ook ter ondersteuning van revalidatie na blessures. Door middel van gerichte massagetechnieken kan de kinesist gespannen spieren losmaken, de mobiliteit verbeteren en het herstel bevorderen. Het is een onderdeel van een breder kinesitherapeutisch behandelplan en kan worden gecombineerd met andere therapieën om de resultaten te optimaliseren.